Grūdų pramonėje labai svarbūs yra tinkamai ir greitai atlikti grūdų perdirbimo procesai bei ilgalaikis grūdinių kultūrų saugojimas. Tik gerai apdirbti grūdai gali išsilaikyti ilgai bei neprarasti savo maistinių ir sėklinių savybių. Žinoma, grūdų būklė labai priklauso ir nuo tolimesnių grūdų laikymo aplinkybių ir sąlygų. Tinkamai parinktos patalpos, švari jų aplinka, tinkamos temperatūros užtikrinimas, gali padėti išsaugoti ir net pagerinti grūdų būklę. Aukščiausios kokybės grūdai nuperkami greitai ir už juos siūloma didžiausia kaina rinkoje. Todėl, tiek didelių ūkių savininkams, tiek ir mažesnius ūkius turintiems asmenims, aktualu, kad grūdai būtų laikomi tik geriausiomis sąlygomis, bei neprarastų savo vertės.

GRŪDŲ PARUOŠIMAS SAUGOJIMUI

Prieš ilgalaikį ar trumpalaikį grūdų saugojimą būtina juos gerai paruošti: atlikti grūdų kokybės ir klasės nustatymą, pradinį ir pakartotinį valymą, džiovinimą, aktyvų vėsinimą. Tik tinkamai atlikus šiuos grūdų apdirbimo procesus, galima tikėtis gerų grūdų laikymo rezultatų ir jų kokybės išsaugojimo. Netinkamomis sąlygomis sandėliuojami grūdai gali pradėti pelyti arba kaisti, juos ima veikti kenksmingi mikroorganizmai ir bakterijos. Dėl to grūdinių kultūrų būklė labai nukenčia, ir kasmet prarandama didelė dalis derliaus. Kad taip nenutiktų, būtina pasirūpinti specialiomis grūdų saugojimo patalpomis, kuriose būtų įrengti automatizuoti įrenginiai, fiksuojantys grūdų temperatūrą, drėgmę. Skirtingos grūdinės kultūros pasižymi nevienodomis savybėmis, todėl ir jų laikymui reikalingos skirtingos sąlygos. Grūdai saugyklose gali būti laikomi sausai, atvėsinus orą arba visiškai be oro.

KUO NAUDINGAS GRŪDŲ TALPYKLŲ TEMPERATŪROS KONTROLĖS SISTEMŲ AUTOMATIZAVIMAS?

Laikymo metu siekiama nuslopinti grūdų gyvybinius procesus tam, kad būtų išsaugotos geriausios jų savybės. Tokiu būdu sustabdomas ir kenksmingų mikroorganizmų bei bakterijų aktyvumas ir plitimas. Kokybiškai apdoroti grūdai, tinkamos grūdų saugojimo patalpos ir sąlygos, grūdinių kultūrų būklę gali net šiek tiek pagerinti. Dėl to grūdų saugyklos yra gaminamos iš nerūdijančio plieno, izoliuotos nuo aplinkos, drėgmės poveikio, visi apdirbimo bei saugojimo procesai būna automatizuoti. Automatizavimas sandėliavimo metu padeda kontroliuoti norimą temperatūrą talpyklose: ją nustatyti, keisti ar viso saugojimo metu palaikyti tokią pat. Kompiuteriai ir įdiegtos elektroninės sistemos leidžia nuolat stebėti visų procesų eigą. Grūdų talpyklų temperatūros kontrolės sistemų automatizavimas sudaro galimybę stebėti grūdų šilumos kiekį ir reguliuoti norimą temperatūros pokytį. Kai grūdai pradeda kaisti arba padidėja jų drėgmės lygis, automatiškai įsijungia ventiliacija. Todėl nereikia jaudintis, kad grūdai gali perkaisti ar pradėti pelyti, jei tuo metu nepastebėsite jų temperatūros pokyčių.

ŠIUOLAIKINĖS, MODERNIOS AUTOMATIZAVIMO SISTEMOS

Šiuolaikiniai automatizuoti grūdų apdirbimo procesų įrenginiai ir prietaisai padeda labai ilgai išsaugoti aukštą grūdų kokybę. Dabar diegiama moderni įranga, kuri labai skiriasi nuo tos, kuri buvo naudojama anksčiau. Mūsų įmonė praktikoje išbando ir į sistemas diegia tik patikrintas naujoves, kurios suteikia galimybę sumažinti gamtos ir ekonominius išteklius. Grūdų talpyklų temperatūros kontrolės sistemų automatizavimas yra palyginti naujas dalykas, tačiau labai palengvinantis grūdų saugojimo procesą. Tai padeda stebėti ir užtikrinti reikiamą grūdų temperatūrą, užkirsti kelią jų perkaitimui ar perteklinei drėgmei, ko pasekoje gali stipriai nukentėti ilgai laikomi grūdai. Temperatūros sistemų automatizavimas efektyviai kontroliuoja reikiamą šilumos paskirstymą ir taip sudaro sąlygas taupyti elektros energijos sąnaudas. Pasitelkus technologijas, viskas tampa daug paprasčiau: visų procesų priežiūrai ir kontroliavimui pakanka vieno žmogaus, įrenginiai valdomi iš vieno kabineto, sistemoje galima nuolat stebėti, kokie grūdų apdirbimo procesai vyksta tam tikru metu. Nauji automatizuoti įrenginiai ir jų sistemos palengvina žmonių darbą, leidžia grūdus sandėliuoti net keletą metų, padeda sumažinti įmonės išlaidas, kadangi sudaro galimybę samdyti mažiau darbuotojų, kuriems nereikia įrengti specialių darbo vietų.